|
İş hukuku, İş Kanunu hükümleri uyarınca yaşanacak olan işçi ve işveren arasındaki her türlü uyuşmazlığı konu almaktadır. İşçi, bir işyerinde iş sözleşmesine bağlı olarak ücret karşılığında çalışan gerçek kişilerdir. İşveren ise işçi çalıştırmakta olan gerçek veya tüzel kişilerdir. İş hukuku şu şekilde bir ayrıma tabidir:
Bireysel iş hukuku, yalnızca tek bir işçi bakımından çalışma koşulları ve sair nedenlerin hüküm ve düzenleme alanına sahiptir. Toplu iş hukuku ise işverenlerin veya işçilerin toplu olarak sendika kurma, toplu iş sözleşmesi yapma gibi faaliyetlerin düzenlenmesini konu almaktadır. İşçi ile işveren arasında herhangi bir şekle tabi olmayan iş sözleşmesinin akdedilmesi ile tarafların bazı yükümlülükleri doğmaktadır. İşçi ve işverenin borçlarını ayrı ayrı değerlendirmek gerekirse; İşçinin borçları:
İşverenin borçları:
İş Hukuku Avukatı Kimdir? İş hukuku alanında faaliyet göstermekte olan avukatlara halk arasında “işçi avukatı” veya “işveren avukatı” denilmektedir. İş Kanunu’ndan kaynaklanan her türlü uyuşmazlıkların çözümü ve dava süreçlerinin takibi ile iş hukuku avukatı tarafından hem işçinin hem de işverenin muhtemel hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır. İş hukuku avukatı tarafından işçinin vekilliğinin yapılması hallerinde işçinin hak etmiş olduğu kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti, işe iade, kötüniyet tazminatı ulusal bayram ve genel tatil ücretleri, hafta tatili ücretleri, prim ücretleri ve diğer alacak kalemleri ile tazminat alacaklarının tazminine yönelik hukuki iş ve işlemler gerçekleştirilir. İşçi avukatı tarafından belirtilen hususların yanı sıra iş kazasından kaynaklanan tazminat davaları, sigortasız çalışma yapan işçilerin hak kaybını önlemek amacıyla hizmet tespiti davası, haksız ve hukuka aykırı olarak işçinin işten çıkarılması halinde işe iade davası, prim alacaklarının hesaplanması bakımından prim tespiti davası gibi davaların da takibi gerçekleştirilmektedir. İş hukuku avukatı tarafından işveren vekilliği yapıldığı hallerde ise işyerinde çalışması bulunan işçilerin şirkete yöneltmiş olduğu dava takiplerini gerçekleştirmek, şirket defterlerinin ve özlük dosyalarının düzenli ve hukuka uygun olarak tutulmasını yönünde hukuki raporlamalarda bulunmak, yaşanacak hukuki ihtilaflara ilişkin olarak önleyici hukuk hizmeti sunmak, iş sözleşmelerinin hazırlanması ve düzenlenmesi ile sonlandırılması başlıca olmak üzere hukuki hizmet sunmaktadır. İş hukuku, kapsamı itibari ile uzmanlık gerektiren bir alan olup iş hukuku avukatı tarafından yapılması gereken başlıca eylemler şunlardır:
Ülkü Hukuk&Danışmanlık, kurulduğu günden beri birçok işçi ve işverene iş hukuku kapsamında hukuki hizmet sunmaktadır. İş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümüne ilişkin olarak iş ve işlemlerinin takibini avukat aracılığı ile gerçekleştirmek hak kayıplarının önüne geçecektir. İş hukuku alanında tecrübeli, hukuki donanıma sahip ve dinamik ekibimizle iletişim kurabilirsiniz. |
|